Leuke en praktische hulpmiddelen om het leren een handje te helpen. Voor bijvoorbeeld de concentratie te verhogen, tijd makkelijker te visualiseren of het inzicht te bevorderen. Om zelf of samen te ontdekken. Een aantal aanraders op een rij.

Concentratie – tangles

De tangle werkt concentratie bevorderend. Het stimuleert het inzicht van uw kind. Door iets in handen te geven wat kan draaien, worden de hersenhelften gestimuleerd om actief bij de les te blijven. Ideaal voor op school als iets verteld wordt en een actieve luisterhouding hierbij belangrijk is. Het is zeker ook geschikt voor die leerlingen waarvoor zachte sensorische prikkeling prettig of rustgevend is. De Tangles zijn in vele variaties qua materiaalsamenstelling en kleuren verkrijgbaar.

Time Timer – tijd visueel

Een leerling krijgt meer grip op de tijd, doordat de tijd visueel zichtbaar wordt. De resterende tijd wordt in rood weergegeven en kleiner naarmate de tijd verstrijkt. Als de tijd op is, gaat een zacht piepsignaal af. De time timer is in dit digitale tijdperk verkrijgbaar als app of van reiswekker tot horloge.

Smart games spellen – inzicht bevorderen

Op een leuke manier je inzicht trainen. Het is vaak even puzzelen. Van mooi materiaal goede (kinder)spellen, voor 1 persoon met veel variatie. Ook voor ouderen een uitdaging om de oplossing te maken. In het opgaveboekje zijn 4 verschillende niveau’s met gemiddeld 48 opdrachten en  mocht je er echt niet uitkomen, de oplossingen staan ook in het boekje. In heel veel verschillende uitvoeringen te verkrijgen. We noemen er een paar: hide and seek, camelot jr, IQ Cabin, bricks en temple trap. Goed idee? Voor een klein bedrag te leen bij SpeelOké.

Leuke leerzame apps

Jungle breuken:

visueel inzichtelijk met dierengeluiden. Mogelijkheden: benoemen, plus en min, groter-kleiner dan en helen eruit halen.

Munten:

benoemen wat is 1 of 2 euro, neerleggen van juist bedrag, wat is meer en wat krijg je terug.  In te stellen met ronde cijfers of met kleingeld.

Multiply time Tafels:

een tafel als geheel oefenen, 1 tafel op rij oefenen, tafel door elkaar. Meerdere tafels door elkaar. Tempo kan ingesteld worden.

Hersentraining – Balans en evenwicht

Overal gebruiken we onze hersenen voor. Het beste is dat zowel de linker- als de  rechterhersenhelft goed samenwerken en ook tegelijkertijd hun actie kunnen doen. Dit kun je stimuleren door goed je evenwicht te houden en te spelen met de pedalo of de grote draaitol. Ook het balansbord is een goede stimulans om je hersenen te trainen. Dit in combinatie met baloefeningen is het een uitstekende aanvulling. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen.

Bij de Speelotheek te leen, een goed alternatief om het niet zelf aan te hoeven schaffen.

Rekenen

Soms is het handig als aanvulling op school om thuis te oefenen met sommen. Maar wat is dan leuker om het spelenderwijs te leren met elkaar. Een aantal spelsuggesties of kijk voor meer inspiratie bij “downloads” op onze site.

Toon meer...

t/m 10:

 • Domino, tel steeds de aanliggende stenen bij elkaar
 • Met krijt getallen onder de tien opschrijven. Een som zeggen en snel naar het antwoord rennen.
 • Bal gooien/vangen door snel het antwoord op een som te roepen.
 • Bij een wandeling zoveel takken zoeken, zoveel bloemen samen optellen etc.
 • Pionnenspel als ganzenbord of mens-erger-je-niet. Aantal ogen op dobbelsteen herkennen en stappen zetten om naar juiste positie lopen.

t/m 20:

 • Rummikub
 • Darten:  gooi aantal keren met de dartpijltjes en tel de scores op.
 • Speedgame: maak 2 setjes kaarten met 0 tot 20, 2 spelers en ieder krijgt een setje. Leg allebei een kaart neer en geef zo snel mogelijk het antwoord. Wie het snelste het juiste antwoord heeft gegeven, mag de kaartjes hebben.

t/m 1000:

 • Monopoly, darten en Malle getallen plus/min

Getallen

 • Bij omdraaien van getallen is bingo spelen ideaal: draaien, noemen maar ook zelf afstrepen.

Tafels

 • Op elke traptrede 1 keer som van een tafel neerleggen en elke keer als je de trap op loopt hardop zeggen. Maak een tafelarmbandje, dan zie je het iedere dag.

Breuken

 • Met de breukentoren worden breuken visueler en laat goed de samenhang zien met procenten en decimalen. Natuurlijk te leen bij SpeelOké.

Geld

 • Winkeltje spelen met echte producten en bonnetjes.

Meten

 • Met het spel Malle getallen metend rekenen ga je aan de slag met tijd, maanden en metriek stelsel (km-mm, kl-mm en kg-mg). Het leukste is dat het antwoord op het kaartje staat en alleen zichtbaar wordt als je het in de kaarthouder steekt.

Geschiedenis

Van Nul tot Nu geeft in stripvorm goed en humoristisch weer wat heeft plaatsgevonden in de geschiedenis. Bestaat uit 5 delen.

Taal

Om de woordenschat te vergroten zijn spellen als tik-tak-boem, Pictionary en Pim-Pam-Pet-picto een aanrader. Het spel picto kun je ook goed gebruiken om je woordenschat in een vreemde taal bij te spijkeren.

Spellen als galgje of het (digitaal) scrabbelen zijn ook goede alternatieven.
Belangrijk is bij het aanleren om alle betekenissen van een woord te vertellen.

Warrige woorden Spelling is een leuk spel om de juiste schrijfwijze van een woord te oefenen. Met Warrige woorden Werkwoordspelling kun je heerlijk aan de slag met d’s en t’s. Het fijnste is dat het antwoord op het kaartje staat en alleen zichtbaar wordt als je het in de kaarthouder steekt.