Leuke en praktische hulpmiddelen om het leren een handje te helpen. Voor bijvoorbeeld de concentratie te verhogen, tijd makkelijker te visualiseren of het inzicht te bevorderen. Om zelf of samen te ontdekken. Een aantal aanraders op een rij.

Concentratie – tangles

De tangle werkt concentratie bevorderend. Het stimuleert de hersenhelften. Ideaal op school bij uitleg waarbij een actieve luisterhouding belangrijk is. Geschikt voor degene die zachte sensorische prikkeling prettig of rustgevend vindt.

Time Timer – tijd visueel

Je krijgt meer grip op de tijd, doordat de tijd visueel zichtbaar wordt. De resterende tijd wordt in rood weergegeven en kleiner naarmate de tijd verstrijkt. Als de tijd op is, gaat een zacht piepsignaal af. De time timer is verkrijgbaar ook als app. 

Smart games – inzicht bevorderen

Op een leuke manier inzicht trainen.  Voor 1 persoon met veel variatie. In het opgavenboekje zijn 4 verschillende niveau’s met gemiddeld 48 opdrachten. Diverse uitvoeringen zijn er. Voorbeelden: hide and seek, camelot jr, bricks en temple trap.

Leuke leerzame apps

Jungle breuken

Visueel inzichtelijk met dierengeluiden. Mogelijkheden: benoemen, plus en min, groter-kleiner dan en helen eruit halen.

 

Munten

Benoemen, juist bedrag neerleggen, wat is meer en wat krijg je terug.

 

Multiply time Tafels

Een tafel als geheel oefenen, 1 tafel op rij oefenen, tafel door elkaar. Meerdere tafels door elkaar. Tempo kan ingesteld worden.

Balans & evenwicht

Evenwicht is belangrijk, o.a. voor goede samenwerking van lijf en brein. Dit kun je stimuleren met een trampoline, de pedalo,  grote draaitol of balansbord. Dit in combinatie met baloefeningen is het een uitstekende aanvulling.
Grote dingen een sta in de weg? Leen het bij een speel-o-theek!

Rekenen

Soms is het handig als aanvulling op school om thuis te oefenen met sommen. Maar wat is dan leuker om het spelenderwijs te leren. Een aantal spelsuggesties of kijk voor meer inspiratie bij “downloads” op onze site.

Toon meer...

t/m 10:

  • Domino, tel steeds de aanliggende stenen bij elkaar
  • Met krijt getallen onder de tien opschrijven. Een som zeggen en snel naar het antwoord rennen.
  • Bal gooien/vangen door snel het antwoord op een som te roepen.
  • Bij een wandeling zoveel takken zoeken, zoveel bloemen samen optellen etc.
  • Pionnenspel als ganzenbord of mens-erger-je-niet. Aantal ogen op dobbelsteen herkennen en stappen zetten om naar juiste positie lopen.

t/m 20:

  • Rummikub
  • Darten:  gooi aantal keren met de dartpijltjes en tel de scores op.
  • Speedgame: maak 2 setjes kaarten met 0 tot 20, 2 spelers en ieder krijgt een setje. Leg allebei een kaart neer en geef zo snel mogelijk het antwoord. Wie het snelste het juiste antwoord heeft gegeven, mag de kaartjes hebben.

t/m 1000:

  • Monopoly, darten en Malle getallen plus/min

Getallen

  • Bij omdraaien van getallen is bingo spelen ideaal: draaien, noemen maar ook zelf afstrepen.

Tafels

  • Op elke traptrede 1 keer som van een tafel neerleggen en elke keer als je de trap op loopt hardop zeggen. Maak een tafelarmbandje, dan zie je het iedere dag.

Breuken

  • Met de breukentoren worden breuken visueler en laat goed de samenhang zien met procenten en decimalen. Natuurlijk te leen bij SpeelOké.

Geld

  • Winkeltje spelen met echte producten en bonnetjes.

Meten

  • Met het spel Malle getallen metend rekenen ga je aan de slag met tijd, maanden en metriek stelsel (km-mm, kl-mm en kg-mg). Het leukste is dat het antwoord op het kaartje staat en alleen zichtbaar wordt als je het in de kaarthouder steekt.

Geschiedenis

Van Nul tot Nu geeft in stripvorm goed en humoristisch weer wat heeft plaatsgevonden in de geschiedenis. Bestaat uit 5 delen.

Taal

Om de woordenschat te vergroten zijn spellen als tik-tak-boem, Pictionary en Pim-Pam-Pet-Picto een aanrader. Het spel Picto of 30 seconds kun je ook goed gebruiken om je woordenschat in een vreemde taal bij te spijkeren.

Spellen als galgje of het (digitaal) scrabbelen zijn ook goede alternatieven. Belangrijk is bij het aanleren om alle betekenissen van een woord te vertellen.

Warrige woorden Spelling is een leuk spel om de juiste schrijfwijze van een woord te oefenen. Met Warrige woorden Werkwoordspelling kun je heerlijk aan de slag met d’s en t’s. Het fijnste is dat het antwoord op het kaartje staat en alleen zichtbaar wordt als je het in de kaarthouder steekt.